26 september 2023

"Bij voorkeur sport ik elke dag"

Van 25 t/m 29 september is het de Nationale Vitaliteitsweek. Wat doen onze collega's om fit en vitaal te blijven? Niels Beugelsdijk, docent digitale vaardigheden en stagedocent op Praktijkschool Uithoorn, vertelt.

“Als ik een paar dagen niet sport, loop ik vast. Ik kan me minder goed concentreren, voel me sloom en kan mijn energie niet kwijt. Bij voorkeur sport ik elke dag. Waterpolo, hardlopen, fitness; heerlijk! Ik probeer dit zes keer per week te doen, maar met een druk gezinsleven – ik heb een peuter en een baby – komt het er na werktijd helaas niet altijd meer van. Bovendien vindt mijn vrouw het ook wel gezellig als ik een avond thuis ben. Gelukkig kan ik ook goed relaxen hoor. Als sport een verplichting wordt, dan gaat de lol er ook vanaf.”

Teamverband

“Sinds mijn zesde doe ik aan waterpolo. Dat is een echte teamsport en daar heb ik veel van geleerd. Naast dat het gezellig is, voel je je een onderdeel van de groep en leer je om hulp vragen. Deze learnings neem ik mee in mijn werk als docent. Ik benader lessen vaak klassikaal en houd van werkvormen waarin leerlingen met elkaar samenwerken. Dat is niet altijd makkelijk in het onderwijs dat wij geven, maar wel ontzettend leerzaam. Als mijn leerlingen later gaan werken, zullen ze ook af en toe moeten samenwerken.”

Sport in de gymzaal

“Of werk en privé in balans is? Absoluut! Ik geniet enorm van mijn werk in het onderwijs en zou niets anders meer willen. Het is fantastisch om bij te dragen aan de ontwikkeling van de leerlingen. Ik kom uit de zorg – ik heb hiervoor onder andere in een jeugdgevangenis gewerkt - en ik merk wel dat sporten tijdens werktijd daar veel meer aan de orde is. Dunamare biedt al mooie cursussen aan buiten werktijd via de Academie, maar hoe leuk zou het zijn om ook óp school meer invulling te geven aan sport voor iedereen. Bijna elke school heeft een gymzaal. Het lijkt mij een goed idee om die ruimte meer in te zetten voor medewerkers die op school even willen sporten. Dat is win-win, toch?”