11 februari 2021

Aandacht voor álle leerlingen – zo doet het Haarlemmermeer Lyceum dat

De focus in het VO ligt nu vooral op examenleerlingen en dat is ontzettend belangrijk. Maar álle leerlingen verdienen natuurlijk onze aandacht. Hoe krijg je dat in coronatijd voor elkaar? Bijvoorbeeld met Spread the love – een lieve actie van het Haarlemmermeer Lyceum om elkaar met Valentijnsdag een kaartje te sturen. “Daarmee laten we aan onze leerlingen zien: we missen jullie en denken aan jullie”, zegt rector Liesbeth Pennings van de locatie Zuidrand van de school.

Structuur bewaren

Het Haarlemmermeer Lyceum had al een protocol klaarliggen voor afstandsonderwijs, toen de nieuwe lockdown kwam. “We willen zo veel mogelijk structuur in de dag houden en zorgen dat leerlingen al hun docenten online blijven zien”, zegt Liesbeth. “Elke docent moet minimaal één keer per week een instructieles geven – dus niet alleen maar lessen waarin je zelfstandig moet werken – en alle mentoruren gaan hoe dan ook door. De onderbouw heeft een extra mentoruur gekregen, waarin mentoren individuele gesprekken met leerlingen houden. Met onze nieuwsbrief De Zuidkrant houden we ouders en leerlingen op de hoogte van alle ontwikkelingen.” 

Enquêtes

De school polst regelmatig met enquêtes in Teams hoe het met iedereen gaat. “Natuurlijk is het moeilijk om de motivatie erin te houden,” zegt Liesbeth, “omdat er zo weinig perspectief is. Desondanks blijkt uit de enquêtes dat het redelijk goed gaat met de meeste leerlingen. Gelukkig maar.” 

Attente acties

Liesbeth en haar team proberen de leerlingen te activeren en te motiveren met allerlei creatieve en attente acties. “Onze LO-sectie geeft de leerlingen bijvoorbeeld verschillende opdrachten waarbij ze moeten bewijzen dat ze naar buiten zijn geweest. Dat levert een hoop grappige filmpjes op. En het hele docententeam heeft samen een filmpje gemaakt voor onze socialmediakanalen, met de boodschap: we missen jullie!” 

Spread the love

Voor Valentijnsdag heeft de school alle leerlingen een lief kaartje gestuurd, met daarbij een blanco kaart om zelf naar iemand anders te sturen. “Spread the love is de boodschap”, lacht Liesbeth. “Het helpt als leerlingen merken dat je aan ze denkt.” Ook de Ouderraad op school is heel betrokken bij de leerlingen: ze hebben onlangs pakketjes met chocola en een pen rondgebracht aan alle leerlingen. Liesbeth: “Ze zijn dus letterlijk langs alle 2.400 leerlingen van onze school gegaan om zo’n pakketje aan de deur af te geven. Dat vind ik echt heel bijzonder. Het werd ook enorm gewaardeerd.”