20 mei 2022

Profielwerkstukprijs gewonnen door Dunamare-leerling

Onlangs werden de winnaars bekendgemaakt van de profielwerkstukprijs in de regio Kennemerland. De eerste prijs voor de havo ging naar Roosmarijn Fledderus van het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand. Roosmarijn: "Ik heb er 181 uur in zitten, maar had nooit gedacht dat ik zou winnen."

Gefeliciteerd! Waar gaat je profielwerkstuk over?

“De titel is: ‘Het onderbewuste bewust. De verbinding tussen twee werelden.’ Ik heb aan de hand van een steekproef onder diverse mensen onderzoek gedaan naar de invloed van de onbewuste programmering op het menselijk gedrag.”

Waarom dit onderwerp?

“Al van jongs af aan ligt mijn interesse op energetisch en therapeutisch vlak. Ik ben nieuwsgierig naar mensen, naar het leven en naar alles wat daarmee te maken heeft. Bovendien heb ik zelf een tijd in therapie gezeten en dat heeft me aan het denken gezet. Al lang heb ik vragen over wat de mens beweegt. Waarom doen we wat we doen? En hoe kan het dat iedereen daarin verschilt? Dit onderzoeksverslag heeft mij een stuk dichterbij de antwoorden op deze complexe vraagstukken gebracht.”

Vertel?

“Je kunt zeggen dat het gedrag dat je vertoont op basis van een bepaalde situatie, een print out is van overtuigingen. Een gelijke situatie kan bij de ene persoon (door normen en waarden, oordelen en overtuigingen) heel andere gedachten, gevoelens en gedragingen veroorzaken dan bij een ander. Deze verschillen heb ik zichtbaar gemaakt door diverse mensen situaties voor te leggen en die door middel van G-schema’s (gebeurtenis, gedachte bij de gebeurtenis, gevoel, gedrag en gevolg van gedrag) uiteen te zetten.”

En wat is je conclusie?

“Dat onze subjectieve ervaringen (de associatie met een ervaring) een stuk dominanter zijn dan de objectieve ervaringen (de werkelijkheid). Zelfs zo dominant dat zij voor ruim 95% van de tijd bepalend zijn voor hoe de ervaringen uit het heden door de bril van het verleden worden bekeken. Dit verklaart het verschil in gedachten, gevoelens en gedrag van de verschillende mensen in exact dezelfde gebeurtenis. Als je hier bewust van bent, kun je anders naar situaties kijken en je anders gedragen.”

Je hebt een tien gekregen als eindcijfer. Wat hoop je verder te bereiken?

“Ik hoop mensen een stukje inzicht te geven in hoe de fysieke hersenen samenwerken met het lichaam en de geest. Daarnaast is mijn doel om mensen bewust te maken van het feit dat alles energie is en dat alles elkaar ook constant beïnvloedt. Dit zijn thema’s die door de wetenschap nog niet volledig doorgrond zijn. Ik merkte dat we heel veel weten, maar ook veel nog niet. Ik vind het bijzonder dat dit onderwerp door de jury gezien wordt en ik hiermee gewonnen heb.”

Wat ga je met het prijzengeld doen?

“Met de gewonnen 500 euro ga ik na mijn eindexamen op reis om mezelf beter te leren kennen. Maar voor mij is de grootste prijs de erkenning. De jury noemde mijn onderzoek heel ambitieus en van hoog niveau. Ik voel me echt gezien.”