21 maart 2023

Poëzie in een populair jasje

Poëzie saai? Absoluut niet, vinden docenten Nederlands Ilse Jongejans en Simone Genet van het Vellesan College. Zij hebben hun mavo-leerlingen kennis laten maken met de charme van poëzie met als klapstuk een workshop ‘rap in de klas’.

Ilse: “Het leek mijn collega Simone en mij leuk om poëzie wat meer op de kaart te zetten. Nederlands is het minst favoriete vak onder onze mavo-leerlingen, juist daarom vonden we het mooi om ze op deze manier kennis te laten maken met taal én ze mee te geven dat je er veel plezier aan kunt beleven.”

Klap op de vuurpijl

Simone: “We zijn aan de slag gegaan met een project over poëzie. Als introductie op de lessen hebben we een klein werkboekje samengesteld en bespraken we met elkaar: wat weet je al van poëzie, wat is voor jou poëzie en ken je beroemde poëten? Als klap op de vuurpijl kregen de leerlingen een rapworkshop van Rens, van het populaire rap-trio Rens, Jaïr en Ome Uncle uit Amsterdam.”

Mooie creaties

Ilse: “De rapworkshop sprak de leerlingen erg aan en ook wij kijken terug op een inspirerende en geslaagde middag. We hebben genoten van alle creaties. Alles zat erin: presentatie, taal, vindingrijkheid en samenwerken. Voor veel leerlingen is poëzie echt een ver-van-hun-bedshow en de link met rap werd dan ook niet direct gelegd. Maar nu weten de leerlingen: poëzie is zoveel meer!”