
“Natuur- en scheikunde gaan over het begrijpen van de wereld om ons heen”
Zij-instromers en Dunamare-collega's Jeroy Peterson en Zahra Sahebi zijn dól op beta-vakken en maakten de overstap. Het bedrijfsleven ruilden zij in voor een prachtbaan in het onderwijs – ze werken nu op De Hartenlust. “Tegen iedereen zou ik willen zeggen: het docentschap geeft je zoveel voldoening, dat is geweldig!”
Waarom de overstap naar het onderwijs?
Zahra, Techisch onderwijsassistent (TOA) en docent NASK: “Na mijn werk in de farmaceutische industrie had ik de behoefte om iets te doen wat echt impact heeft. Ik merkte dat ik voldoening haal uit het vertalen van complexe concepten en anderen helpen groeien. Bovendien vind ik het belangrijk om jongeren te inspireren voor wetenschap en technologie; vakgebieden die cruciaal zijn voor de toekomst.” Jeroy, sectievoorzitter en docent NASK en natuur- en scheikunde: “Ik kom uit de technische bedrijfstak en vind het geweldig om leerlingen te begeleiden. Zelf weet ik nog zo goed hoe ik me voelde toen ik jong was. Ik had geen idee wat ik wilde worden en welke kant ik op moest. Uiteindelijk ben ik als zijinstromer gaan werken als docent in Houten – 4 dagen werken, 1 dag naar school - en zit ik inmiddels al 23 jaar in het onderwijs. Op De Hartenlust wordt dit mijn derde schooljaar. Nog elke dag prijs ik mezelf gelukkig met deze baan! Voor jou geldt hetzelfde toch, Zahra?” Zahra: “Absoluut. Ik heb een master scheikunde gedaan in Iran, ben manager van een cosmetisch bedrijf geweest en gaf bijles op een universiteit. Eenmaal in Nederland ben ik als apothekersassistent gaan werken én gaf ik bijles op het Nova-college. Toen is het balletje gaan rollen. Mijn collega zei: kom hier lesgeven. Nu werk ik al twee jaar met veel plezier hier. Het is ontzettend leuk om mijn ervaring uit het werkveld te delen.”
Zijn de vakken die jullie geven eigenlijk populair?
Zahra: “Dat verschilt natuurlijk per leerling, maar ik merk dat veel jongeren eerst denken dat het moeilijke vakken zijn. Maar zodra ze doorhebben hoe praktisch en relevant de stof is – en dat het eigenlijk overal om hen heen aanwezig is – zie je vaak dat ze enthousiast worden. Ik probeer mijn lessen dan ook zo praktisch mogelijk te maken, met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Natuur- en scheikunde gaan over het begrijpen van de wereld om ons heen. Ik vind het fascinerend hoe je met een paar basisprincipes zoveel kunt verklaren, van de kleinste atomen tot de grootste sterrenstelsels. Het is geweldig om die verwondering te kunnen overbrengen op mijn leerlingen.” Jeroy: “Zahra is hier gekomen als technisch onderwijsassistent maar gaat nu zelf meer uren lesgeven aan de onderbouw. Dat is ontzettend waardevol! Sowieso vind ik het leuk dat er meer dames dit vak doceren. Het is belangrijk dat meiden in de klas zien: deze kant kan ik dus ook op. Twee jaar geleden zijn we gestart met online lessen (Learnbeat). Wij bepalen als school welke hoofdstukken we daaruit gebruiken. We ontwikkelen de lesstof aan het begin van het jaar, kunnen alles arrangeren en hebben veel bewegingsvrijheid in de manier waarop we de lesstof kunnen en willen inrichten. Dat is superfijn.”
Het klinkt alsof jullie echt op je plek zitten.
Zahra: “Elke dag is anders en ik vind het mooi om te zien hoe leerlingen groeien. Niet alleen in hun kennis, maar ook als persoon. Het is uitdagend werk, maar juist die uitdaging houdt me scherp en gemotiveerd. In ons NASK-team voel ik me zeer gesterkt, iedereen voelt zich vertrouwd om te leren. Ik heb ook veel steun aan Jeroy. Mede dankzij hem ga ik nu zelf aan de slag als docent.” Jeroy: “Coaching on the job is echt belangrijk, vind ik. Ik ben er dan ook voor om een senior aan een junior koppelen. Dat levert veel rendement op - zowel voor de docenten als voor de leerlingen. En zelf leer ik ook nog steeds; elke dag. Dat is toch prachtig?”
Tot slot... Raden jullie een overstap naar het onderwijs aan?
Jeroy: “Absoluut! Je moet wel bepaalde karaktereigenschappen met je meenemen. Durven loslaten is er eentje, bijvoorbeeld. Het kan juist goed zijn om de verantwoordelijkheid bij de leerling te leggen. Natuurlijk was ik aan het begin gespannen toen ik voor de klas begon. En dacht ik ‘s morgens wel even: hoe kan ik dertig leerlingen stilkrijgen? Maar dat is allemaal goed gekomen. Langzamerhand kun je het docentschap eigen maken.” Zahra knikt. “Het onderwijs geeft zoveel voldoening, dat is geweldig.”