8 juni 2021

Leerlingen van het TCV zetten zich in voor mensenrechten

In het kader van een door de Soroptimisten Haarlem en Omstreken uitgeschreven wedstrijd, gingen enkele weken geleden 120 leerlingen van het Technisch College Velsen aan de slag met de opdracht ‘Bedenk een project waarmee je de mensenrechten in een buitenland kunt verbeteren’.

Problemen oplossen

Met de opdracht om een presentatie te maken rondom een actueel mensenrechtenthema kon de winnaar een prijs winnen van 300 euro, vrij te besteden aan een zelfbedachte actie op het gebied van mensenrechten.

Docent maatschappijleer Sasja Alders legt in de IJmuider Courant (van 28 mei 2021) uit dat de leerlingen zelf een probleem moesten bepalen én oplossen. Ze selecteerde 5 leerlingen die hun werk, vastgelegd in een zelfgemaakt filmpje, aan een jury mochten voorleggen.

De winnaar

Carlito Sordam won de prijs. Hij bedacht een mooi project om kinderen in Ghana te helpen die bij het Voltameer werken. Daar worden kinderen gedwongen om verloren visnetten onder water te ontdekken en los te maken. “Dat is heel gevaarlijk werk, een vorm van slavernij. En de kinderen worden er vaak onder valse voorwendselen naartoe gelokt”, vertelt Carlito in het artikel uit de IJmuider Courant.

Hij weet al precies wat hij met het gewonnen bedrag wil doen. Carlito: “Ik wil bij een voetbalschool in Nederland een speciale voetbaldag organiseren waarmee geld kan worden ingezameld. Dan vraag ik aan de ouders van de kinderen die meedoen een extra bijdrage. En ik wil een bekende voetballer uitnodigen. Als alles geregeld is, zet ik het op Instagram. Dan kunnen ook anderen doneren voor de kinderen in Ghana.” Het resterende bedrag wil Carlito doneren aan Justice for Children, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen.


Fotocredits: United Photos/Paul Vreeker