25 mei 2022

"In praktijkonderwijs draait het om zoveel méér dan een diploma halen"

Vandaag brengt het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) een bezoek aan praktijkschool Oost ter Hout. Frits Roemer, directeur van deze Dunamareschool, kijkt ernaar uit om te laten zien hoe divers en onmisbaar praktijkonderwijs is.

Een bezoek van het ministerie van OCW; dat is vrij uniek, toch?

Frits: “Klopt. Sowieso merk ik dat de focus vaak op het vmbo, de havo en het vwo ligt, terwijl er ook heel veel kinderen zijn die praktijkonderwijs volgen. Een grote groep die onmisbaar is voor ons land! Wij zijn ontzettend trots op onze leerlingen en vinden het mooi dat er met dit bezoek aandacht is voor kinderen die leren door te doen.”

Hoe ziet het programma eruit?

“Na een introductie over de school gaan we in gesprek met elkaar: wat gaat er goed en waar lopen we tegenaan? Heel waardevol, want de maatschappij verandert in rap tempo; dat vraagt om afstemming en samenwerking. Verder willen we onze gasten vooral laten ervaren wat praktijkonderwijs inhoudt. Zo krijgen de medewerkers van het ministerie een uitgebreide rondleiding door de school en gaan ze in gesprek met leerlingen en medewerkers. Op deze manier hopen we over te brengen hoe rijk praktijkonderwijs is. Ik denk dat we in veel opzichten een voorbeeld kunnen zijn voor andere type scholen.”

Vertel

“In het theoretische onderwijs gaat het vaak over kwalificaties, in het praktijkonderwijs draait het om zoveel méér dan een diploma halen. Er is aandacht voor persoonsvorming en socialisatie – dat is onze ‘core business’ – en we helpen de leerlingen echt op weg. Niet alleen tijdens de opleiding, maar ook in de twee jaar daarna bieden we nazorg als dat nodig is. Daarnaast geven we mee dat je niet inferieur bent als je met je handen werkt. Integendeel: onze maatschappij zou niet zonder praktisch ingestelde mensen kunnen.”

Waar ben je het meest trots op?

“De veiligheid, rust en prettige sfeer van onze school; dat voel je gelijk bij het hek. Vaak denken mensen dat we te maken hebben met allerlei gedragsproblematiek, maar niets is minder waar. We geven onze leerlingen normen en waarden mee en bieden ze de mogelijkheid om te laten zien wat ze wél kunnen. Waar ik ook heel blij mee ben, is ons prachtige gebouw en de moderne voorzieningen. Dat is mede te danken aan Dunamare Onderwijsgroep die een groot hart heeft voor praktijkonderwijs. Ik ben trots dat onze school daar onderdeel van is!”