30 juni 2023

“Iedereen is welkom bij mijn barbecues”

Waar de een ontspant van een klassiek muziekstuk, steekt de ander liever de barbecue aan. Dunamare-collega Filinta Karabulut, docent geschiedenis en schoolopleider op het Vellesan College, vertelt over zijn ontspanning buiten werktijd.

“Lekker eten, lachen, kletsen en gezelligheid. Ik vind niks leukers dan bij elkaar komen met de mensen die ik liefheb. Dat is echt een Karabulut-ding; vroeger hadden wij heel veel tuinfeestjes thuis mét barbecue. Om dit in ere te houden, geef ik nu om de week bij mij een barbecue in de tuin. Weer of geen weer, het gaat altijd door. Oók in de winter! Familie, vrienden en buren sluiten graag aan. Uiteraard klets ik dan over Ajax en geschiedenis; mijn twee passies.”

Sociaal hart

“Geschiedenis betekent heel veel voor me. Door leerlingen ben ik zelfs genomineerd voor geschiedenisleraar van het jaar 2022. Dat vond ik bijzonder, maar stiekem ben ik wel blij dat ik niet heb gewonnen. Voor de klas staan, inspirerende verhalen vertellen en jongeren een duwtje in de juiste richting te geven; dát is wat ik graag doe. Liever gaat het niet over mij maar over de leerlingen. In de klas deel ik vaak verhalen over vroeger. Ook kansenongelijkheid pak ik graag aan. Mijn ouders zijn politiek vluchteling en een sociaal hart heb ik wel geërfd. Ik zie de maatschappij als een soort collectief waaraan gesleuteld kan worden. Mijn barbecues dragen daaraan bij, iedereen is welkom!”

Prachtexemplaar

“Om de feestvreugde te verhogen, heb ik onlangs een nieuwe barbecue aangeschaft. Hij is gigantisch en als je het mij vraagt echt heel mooi. Ik behandel hem als iets dierbaars en hij wordt uitermate goed verzorgd. Er gaat dan ook veel tijd zitten in het onderhoud; lekker aanklooien in de tuin. Ik haal mijn vlees bij de Islamitische slager, marineer het zelf en maak het vaak extra pittig. Een goede barbecue bevat naast vlees ook vis én groente vind ik. Vis leg ik onderop. De groente, zoals een lekkere maiskolf, komt daarboven. Ja, liefde gaat door de maag en ik heb daar veel van te geven.”