18 februari 2022

Hoofdvaart College wint STO Challenge

Hoe pak je zwerfafval en bijplaatsing bij containers aan? Vmbo-leerlingen van het Hoofdvaart College (Dunamare Onderwijsgroep) en Fioretti College Hillegom bogen zich over dit vraagstuk voor de STO Challenge. Gisteren vond de spetterende finale plaats in het Centrum voor Duurzaamheid (NMCX). Na een interessante strijd met mooie presentaties won het Hoofdvaart College de bokaal!

Voor eerstejaarsleerlingen op het Hoofdvaart College en Fioretti College Hillegom stonden de Natuur & Techniek-lessen de afgelopen weken grotendeels in het teken van de challenge vanuit Sterk Techniekonderwijs. Projectleider Jacques Rijkenberg: “In opdracht van afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden mochten leerlingen een prototype ontwikkelen om zwerfafval en bijzetting bij containers aan te pakken. Hiervoor zijn ze heel projectmatig te werk gegaan: hoe los je het probleem op en welke stappen zijn er vervolgens nodig om tot een goed ontwerp te komen? Natuur & Techniek-docenten Léon Wiekhart en Sanne Wekking hebben ze uitstekend begeleid in dit traject.”

Pitchen

Beide scholen selecteerden twee projectgroepjes voor de finale. Tijdens deze feestelijke middag kregen de leerlingen een paar minuten de tijd om hun idee te pitchen voor de jury; die onder meer bestond uit de directeur van Meerlanden, Just Zandhuis, de wethouder van gemeente Haarlemmermeer, Marjolein Steffens en de directeur van NMCX, Arjanne Lagendijk. Jacques: “Alle leerlingen hebben het fantastisch gedaan; het plezier en de kundigheid spatte ervan af.”

De verrassende afvalmachine

Na een spannend juryberaad werd de bokaal – die volledig van gerecyclede materialen is gemaakt – overhandigd aan het Hoofdvaart College voor het prototype ‘De verrassende afvalmachine’. Jacques: “Elk stuk afval dat je in deze afvalbak gooit, levert punten op waarmee je korting krijgt in de kantine of in een restaurant. De jury was erg te spreken over dit beloningssysteem en denkt dat het goed kan werken op plekken waar veel mensen tegelijk komen.” Naar verwachting vindt er volgend schooljaar weer een STO Challenge plaats waarmee vmbo-leerlingen opnieuw kans maken op de bokaal. Jacques: “Ook dan zal het om duurzaamheid draaien en zullen we een koppeling maken met een bedrijf. Op deze manier halen we bedrijven in school en sturen we leerlingen de praktijk in.”

Fotografie: Wendy Verwijs (NMCX)