28 september 2022

Henk Post: "Nieuwe uitdagingen"

De lente is een nieuw begin … luidt het bekende cliché. Vast en zeker, maar de herfst kan er ook wat van! Dit nieuwe schooljaar zijn we in de eerste week van september gestart met opvallend veel positiviteit in de schoolgangen. Of het nou door de mooie zomer komt weet ik niet, maar ik merk dat onze medewerkers en leerlingen blij zijn en vol energie. Alsof die vervelende coronajaren achter ons liggen en iedereen zin heeft in een frisse start waarin alles anders gaat lopen.

Die nieuwe energie en positiviteit zijn geweldig. Afgelopen jaar hebben we onze leerlingen de extra steun kunnen bieden die nodig was vanwege hun corona-achterstanden. Nu kunnen we het met elkaar weer meer gaan hebben over goed onderwijs en onze ambitieuze plannen uitvoeren. Op het Coornhert Lyceum zijn ze enthousiast gestart met daltononderwijs en in Driehuis is de nieuwe agora-school Saga Driehuis gestart met heel enthousiaste leerlingen én coaches. Hoe vernieuwend wil je het hebben? Verder zitten Het Schoter en het Coornhert Lyceum volop in mooie en broodnodige verbouwingen. Voor de nieuwbouw van het Hoofdvaart College, de Internationale Schakelklas (ISK) en Praktijkschool De Linie in Hoofddorp is de aannemer bekend en zijn de eerste schetsen gemaakt.

Puzzels om op te lossen

Of ik dan zorgeloos naar dit nieuwe schooljaar kijk? Nee, zeker niet. Want ik zie ook de uitdagingen waar we voor staan. Ik hoop dat we mede dankzij onze mooie secundaire arbeidsvoorwaarden en de geweldige Dunamare Academie een antwoord kunnen bieden op het dreigende personeelstekort. Daarnaast krijgen we in de gemeente Haarlem en Haarlemmermeer te maken met een grote toestroom aan vluchtelingen en dus leerlingen, uit Oekraïne en elders, die we allemaal graag een plek willen geven in een ISK. Maar de huisvesting daarvan is nog niet rond met de gemeente, dus dat wordt een hele puzzel om op te lossen. Verder zijn er best zorgen over de situaties bij medewerkers en leerlingen thuis: hoeveel mensen hebben al of krijgen financiële problemen door de inflatie en de stijgende energieprijzen? Ook een aantal scholen zal waarschijnlijk met flinke gasrekeningen te maken krijgen als de vaste contracten met de energieleveranciers aflopen; we hebben gelukkig veel mooie nieuwe gebouwen, maar ook nog een paar met stalen kozijnen en enkel glas. De (ver)bouwactiviteiten kunnen me dus niet snel genoeg gaan. Dat geldt zeker ook voor het nieuw te bouwen internaat van de Maritieme Academie in Harlingen. Het nieuwe gebouw kan naar verwachting eind 2023 de deuren wijd openzetten.

Alles komt goed

Dus ja, er komen genoeg uitdagingen op ons af. Maar ik zie veel veerkracht binnen Dunamare onderwijs; afgelopen jaren hebben onze scholen bewezen dat ze in lastige omstandigheden kwalitatief goed onderwijs konden blijven leveren. Daarom denk ik dat het allemaal goed komt. We gaan er alles aan doen om onze bezetting op peil te houden, ons onderwijs vernieuwend, ál onze gebouwen modern en comfortabel en de positieve energie van onze medewerkers op hoog niveau.