16 juni 2023

Dunamare-school Haarlemmermeer Lyceum Dalton weet: ‘debatteren kun je leren!’

Haarlemmermeer Lyceum Dalton in Hoofddorp kun je gerust een debatkoning noemen. Deze Dunamare-school doet veel aan retorica en dat blijft niet onopgemerkt. Zo wonnen ze eind mei de Benelux Debat Competitie editie Hoofddorp en sleepten zij in de categorie onderbouw op het Nederlands Kampioenschap Debatteren in Baarn de eerste prijs in de wacht. Dennis Klaver, docent Nederlands en retorica, vertelt. Over zijn passie voor het vak én zijn missie.

Dennis: “In 2007 heb ik uit enthousiasme het vak retorica opgezet. Het wordt nu ook door Nederlands docenten (en oud-leerlingen) Gwen Van 't Loo en Lisa Ubachs bij ons op school gegeven als keuzevak en de leerlingen zijn zo enthousiast dat we vaak meedoen met debattoernooien. Dat is ontzettend leuk, leerzaam en effectief. Want door mee te doen, leren de leerlingen meer over geschiedenis en wetenschap, maar vaardigheden zoals argumenteren en samenwerken komen ook aan bod. Uit eigen ervaring weet ik: debatteren kun je leren en als je het eenmaal beheerst… dan is het best wel verslavend te noemen. Doordat we zo vaak winnen, raken de leerlingen steeds gemotiveerder. In 2007 verloren we alles en kijk nu eens waar we staan! Ons debatteam is voor het vijfde jaar op rij Nederlands Kampioen onderbouw geworden.”

Volop prijzen

Dennis: “De vrijdag voor de meivakantie reisden drie teams zelfstandig naar het Kalsbeek College om deel te nemen aan de Benelux Debatcompetitie ‘editie Woerden’. We namen maar liefst drie prijzen mee terug naar de polder: twee keer ‘goed’ en ‘brons’ in respectievelijk de categorieën ‘Onderbouw’, ‘Lagerhuisplus’ en ‘Hogerhuis’. In mei werden we ook eerste op het Nederlands Kampioenschap Onderbouw op het Baarnsch Lyceum. Het gaat mij en de leerlingen overigens niet om de winst. Meedoen aan deze toernooien is gewoon ontzettend leuk!”

Wereldkampioenschap

“Ik kan wel zeggen dat ik trots ben op de leerlingen. Oud-leerlingen die ook mee hebben gedaan aan onze debatlessen, geven soms zelfs gastlessen bij ons op school. Het is inmiddels een hechte club mensen; veel weekenden zijn we met elkaar op pad. Zo leuk: je komt op verschillende scholen en ontmoet steeds nieuwe mensen. Op 1 juli is de finale debatcompetitie in Den-Haag: daar kijk ik erg naar uit! En examenleerling Tess Thomas gaat naar het Wereldkampioenschap debatteren in Vietnam deze zomer. Dat had ik ruim vijftien jaar geleden niet durven dromen. Mijn missie wordt werkelijkheid: zoveel mogelijk kinderen aan het debat krijgen.”