10 juni 2022

Dunamare-leerlingen zetten zich in voor mensenrechten

Wekenlang hebben vmbo-leerlingen van het Technisch College Velsen en het Maritiem College in IJmuiden gewerkt aan een uitdagende opdracht voor het vak maatschappijleer. Niet alleen bestudeerden zij een actueel mensenrechtenthema, ook werd hen gevraagd om een actie op te zetten waarmee zij meededen aan de wedstrijd de Gouden S.T.E.M.. Afgelopen woensdag werd tijdens een feestelijke avond het duo met het beste idee bekendgemaakt: leerlingen Luuk van der Lugt en Jay Kraaijeveld.

De leerlingen hadden zich verdiept in het recht op vrijheid in Oekraïne, met een bijbehorende sponsoractie. Tijdens een nacht opblijven bedachten zij uitdagingen voor zichzelf die zij filmden, waarmee zij geld inzamelden voor hun goede doel. Luuk en Jay ontvingen 300 euro dat besteed mag worden aan het mensenrechten-project. Bovendien mag de wisseltrofee van de Gouden Soroptimist Trofee Educatie Mensenrechten (S.T.E.M.) een jaar pronken in de prijzenkast van het Technisch College Velsen.

Burgerschapsvorming

De trofee werd voor de derde keer uitgereikt. Annemieke Stenvers van Soroptimistclub Haarlem e.o., die de wedstrijd organiseert, kijkt terug op enerverende avond. “Burgerschapsvorming hoort intussen thuis op elke middelbare school. In dit kader bieden wij leerlingen een kans om zich op een actieve en creatieve manier te verdiepen in mensenrechten.”

Maatschappelijk belang

April van Loenen, bestuurder bij Dunamare Onderwijsgroep en jurylid van de Gouden S.T.E.M., is blij met de deelname. Van Loenen: “Deze wedstrijd gaat over mensenrechten - passend binnen het burgerschapsonderwijs - en is actueler dan ooit. Ik ben onder de indruk van alle inzendingen. Het is van groot maatschappelijk belang dat kinderen zich, op alle scholen, kunnen uiten over de wereld om hen heen.”

Foto: Karin van de Kar