23 juni 2022

“De leerlingen schitterden weer als vanouds”

Op dinsdagavond 21 juni was het eindelijk weer zover: docenten, leerlingen en ouders konden genieten van ‘Podium Hoofdvaart’. Een cultuurspektakel voor én door leerlingen van het Hoofdvaart College in Poppodium Duycker. Tessa Bohan, docent kunst en cultuur en CKV, blikt terug.

Bohan: “Op het vmbo wordt er verhoudingsgewijs nog weinig aan kunst en cultuur gedaan. Daarom zijn wij een jaar of vijftien geleden gestart met het opzetten van kunstklassen op onze mavo- en vmbo-school, met bijbehorende projecten. Zo’n groot – schoolbreed - project is ‘Podium Hoofdvaart’: een feestelijke avond vól optredens. Ook hebben de leerlingen uit de kunstklassen hun creatieve werk getoond als afsluiting van het vak. Door de lockdown hebben we deze avond een tijd niet kunnen organiseren, maar dinsdag schitterden de leerlingen weer als vanouds!”

Veel talent

Elke keer verbaast Bohan zich over de kwaliteiten van de leerlingen. “Dans, zang, muziekoptredens, zelfgemaakte films… Het Podium Hoofdvaart was dit jaar weer een daverend succes. Je ziet bij dit soort projecten hoe creatief kinderen eigenlijk zijn. Al die talenten zijn zo bijzonder! Niet alleen voor ons als docenten is het leuk om kinderen in een andere rol te zien, maar ook voor ouders en andere leerlingen. Bovendien werken de leerlingen van de brugklas tot en met jaar vier met elkaar samen. Dit vormt een fantastische dynamiek op het podium en brengt kinderen echt bij elkaar.”

Professionele begeleiding

Voorafgaand aan de acts, zijn de leerlingen op auditie geweest. Zij kregen daarna een professionele coach toegewezen die hen elke week begeleiding bood. “Je ziet de kinderen groeien, dat is een feest.” Niet alleen op het podium werden talenten geshowd. “Ook achter de schermen is de avond georganiseerd door de leerlingen. Van het knippen van de kaartjes en de garderobe, tot het licht en geluid. Uiteraard konden wij als kunst- en cultuurdocenten niet achterblijven. Wij hebben als verrassing een ‘muzikaal’ optreden verzorgd. We kijken terug op een fijne avond. Op naar volgend jaar!