Dunamare Onderwijsgroep wil eigenlijk maar één ding: voor iedere leerling het beste onderwijs. Zodat iedere leerling zich in de volle breedte kan ontwikkelen en een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving. Bij Dunamare zijn we ervan overtuigd dat dat beter lukt in een fijn schoolgebouw. We spraken met ons hoofd Huisvesting, Yvonne de Boer, over wat er deze zomer allemaal voor elkaar is gebokst.

Upgrade Wim Gertenbach
“We hebben echt veel gedaan de afgelopen maanden. Bij het Wim Gertenbach College in Zandvoort, bijvoorbeeld. Na jarenlang lobbyen bij de gemeente kregen we eindelijk een financiële bijdrage voor de nodige verbeteringen. Dunamare heeft het budget aangevuld, zodat we een grondige upgrade konden uitvoeren. Van januari tot augustus hebben we de buitenruimte van het Wim Gertenbach opnieuw ingericht. Het gebouw zelf kreeg nieuwe kozijnen, een nieuw dak, schilderwerk en nieuwe plafonds in de lokalen en een nieuwe indeling van de douche- en kleedruimtes. Zaken als isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp hebben we ook meteen meegenomen.”  Duurzaamheid is een leidend principe, ook bij dit soort renovatieprojecten. “Klopt, dat vinden we heel belangrijk. Neem bijvoorbeeld zonne-energie. Inmiddels hebben zeventien Dunamarescholen panelen op het dak en als alles goed gaat, komen er dit jaar nog twee bij. Natuurlijk zijn er verschillende redenen om te kiezen voor duurzame oplossingen. De twee belangrijkste zijn dat we het energieverbruik willen verlagen en het comfort voor leerlingen en medewerkers willen verhogen door een fris en gezond binnenklimaat te creëren.”

Klantgericht werken bij het Coornhert
“Op het Coornhert Lyceum hebben we ook een sprong gemaakt. In no time hebben we daar tijdelijke huisvesting neergezet, zodat er extra pauzeplek is en genoeg lokalen zijn. In juni kregen we groen licht en in augustus stond het er allemaal, terwijl het reguliere groot onderhoud gewoon doorliep. Daar ben ik eigenlijk best trots op.”
“Daarnaast heeft het Coornhert een centrale balie gekregen voor bezoekers én leerlingen, heel mooi en toegankelijk. Ook als er geen receptionist is, is de balie goed bemand doordat de administratief medewerkers er direct achter zitten. Dankzij de glazen deuren kunnen zij een oogje in het zeil houden en even naar de balie lopen als iemand een vraag heeft. Dat blijkt goed te werken, zichtbaarheid helpt om meer klantgericht te werken. Die mentaliteit komt ook in het onderwijs er steeds meer in.”

Het Schoter groeit
Ook Het Schoter was aan de beurt deze zomer. “De school is uit zijn jasje gegroeid, heel positief natuurlijk. En hoewel de gemeente wel van plan is om uit te breiden, kan het lang duren voordat de ambtelijke processen rond zijn. Maar afwachten is geen optie, die leerlingen zijn er nu dus hebben ze nu extra ruimte nodig.”
Yvonne ruimt meteen een misverstand uit de weg. “Sommige mensen vragen zich af waarom een stichting als Dunamare niet gewoon een paar lokalen bijbouwt. Maar wij mogen niet investeren in stenen. De gemeente is verantwoordelijk voor de vierkante meters en krijgt daar ook geld voor van de Rijksoverheid. Toen het budget er was, hebben we dat meteen geïnvesteerd in acht tijdelijke lokalen. Ze staan op de plek waar eerst een fietsenstalling was. Om onze leerlingen zo min mogelijk overlast te bezorgen hebben we dit project uitgevoerd in de zomervakantie. Zo konden ze dit jaar ook meteen goed van start, met de ruimte die ze nodig hebben.”

Bouwen aan goed onderwijs
Yvonne de Boer praat met enthousiasme over haar werk. “Zeker! Ik vind het ook ontzettend leuk om bij te kunnen dragen aan goed onderwijs. Onderwijs vormt de basis van onze maatschappij. En in een betere omgeving geef je beter onderwijs, daar ben ik wel van overtuigd. Daarbij werken we met veel verschillende partners. Denk aan gemeenten, schooldirecteuren, architecten, constructeurs, installatieadviseurs, uitvoerders… Samen verbeteren we de kwaliteit van de gebouwen. Bouwtechnisch, maar ook qua comfort en duurzaamheid en passend bij de onderwijsfilosofie. Dat blijft mooi om te doen.”

Op de foto: de buitenruimte van het Coornhert Lyceum