2 oktober 2023

It takes a village to raise a child

Fatbike-bende teistert regio Haarlem: u heeft deze nieuwskop misschien gelezen in de krant of op een nieuwssite, over een groep jongeren die leeftijdgenoten in onze regio terroriseert. Kinderen die andere kinderen intimideren, bedreigen en mishandelen, dat is een schokkend en verdrietig feit. Wij keuren dit dan ook ten zeerste af. De veiligheid van onze leerlingen is een van de belangrijkste voorwaarden om goed onderwijs te kunnen bieden. 

Gemeente en politie in Haarlem zitten boven op de zaak. We hebben er vertrouwen in dat ze het probleem grondig aanpakken. Ook onze scholen zijn scherp op wat er speelt. Vanuit Dunamare doen we er op onze scholen alles aan om onze leerlingen te helpen positief en met zelfvertrouwen in het leven te staan en geen negatief gedrag naar anderen te vertonen. Iedere school heeft structureel beleid met een duidelijk pestprotocol om ongewenst gedrag aan te pakken en leerlingen te helpen die er slachtoffer van zijn. Mentoren zijn voortdurend in contact met leerlingen en praten ook regelmatig over pestgedrag. En op iedere school staat een vertrouwenspersoon met raad en daad klaar voor alle leerlingen.

Helaas kunnen we nooit volledig uitsluiten dat er gepest of buitengesloten wordt. Zodra we horen van een voorval, nemen we direct actie door met alle betrokkenen te praten en maatregelen te nemen. We werken daarin samen met gemeente, politie, veiligheidscoördinatoren en jeugdinstanties. Want we willen heel duidelijk maken aan iedereen dat dit soort gedrag onacceptabel is.

Het aanpakken van dit probleem vergt een inzet van meerdere organisaties en personen.

Vanuit onze scholen nemen wij graag onze verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is het belangrijk dat ouders/verzorgers thuis aandacht besteden aan pestgedrag. Dat zij bespreken met hun kinderen wat dat is, en hoe je positief gedrag naar elkaar kunt vertonen.

It takes a village to raise a child, luidt een bekend Afrikaans gezegde. Met oprechte aandacht, een luisterend oor, alertheid en het stellen van duidelijke grenzen kunnen we samen het beste uit onze jeugd halen.